Početna wordpress Šta je WordPress?

Šta je WordPress?

autor Boško Perić

Šta je WordPress?

WordPress.org je najpopularniji sistem za upravljanje sadržajem(CMS) na svetu . WordPress je softver koji vam omogućava laku organizaciju, uređivanje i objavljivanje sadržaja na mreži. Ovaj softver otvorenog koda koji možete koristiti za pravljenje prelepih veb stranica, prezentacija, blogova ili online prodavnica. Odlikuje ga predivni dizajn, moćne funkcije i mogućnosti da kreirate sajt po Vašoj zamisli.

WordPress dolazi sa velikim brojem alatki, pluginova i tema/šablona za veb sajtove. Kada naučite WodPress možete napraviti svoj sajt, portfolio, ili raditi kao freelancer na mnogobrojnim platformama i tako imati zaradu kreirajući veb sajtove.

WordPress.org se razlikuje od WordPress.com . WordPress.com je posebna blogerska platforma – izdanak WordPress.org. Od sada pa nadalje, kada govorimo o ‘WordPressu’, govorimo o CMS-u.

Trećina svih web lokacija koristi WordPress. To su desetine miliona web lokacija i verovatno milijarde stranica. Kombinacija snage i jednostavnosti upotrebe (prema CMS standardima) čini ga idealnim kako za velike tako i za male web sajtove.

WordPress je ne samo najkorištenija platforma za izradu sajtova na svetu, već je nekoliko puta popularniji od drugih najčešće korištenih platformi. To je internet titan.

Prikazaćemo pregled istorije WordPressa, a zatim i njegove mogućnosti i da li je za Vas.

Kratka istorija WordPressa

WordPress su u maju 2003. godine objavili osnivači Matt Mullenweg i Mike Little. Od početka je to besplatan softver otvorenog koda (FOSS), što znači da svi imaju dozvolu da ga koriste, uređuju i dodaju po svom nahođenju.

Kao rezultat toga, WordPress ima ogromnu i aktivnu zajednicu oko sebe. Postoji preko 55 000 WordPress dodataka i taj broj se stalno uvećava. Količina strasti, talenta i novca koji kruže oko ovog besplatnog softvera su velike. A popularnost samo raste.

Matt Mullenweg budućnost WordPressa vidi kao ‘jednostavniju’ . Trenutno su u fokusu reaktivnost, fleksibilnost i jednostavnost upotrebe. The ažuriranje Gutenberg – neviđen korak ka drag and drop WordPress iskustvo – govori o obnovljenim fokusom na pristupačnost.

Kako WordPress radi?

WordPress funkcioniše instaliranjem na web server. Web server možete postaviti sami ili putem dobavljača web hostinga. Većina se odlučuje za ovo drugo. Web server je vaš deo interneta, mesto na kojem se nalaze datoteke i podaci vaše web stranice. Njima može pristupiti bil ko, bilo gde i bilo kada.

WordPress strukturira te podatke na način kojim je lako upravljati. To je posrednik između vas i zapetljanog sveta web razvoja. Pruža predloške za pojavljivanje i strukturirani pozadinski okvir za upravljanje sadržajem.

Možete koristiti WordPress bez potrebe za bilo kojim kodom i bićete iznenađeni koliko je jednostavan. Ne bi imao desetine miliona korisnika da ga je teško koristiti.

Kome je namenjen WordPress?

WordPress je namenjen svima koji žele da nauče ovaj sistem i prodube svoje znanje. Takođe i onima koji bi želeli da imaju svoj Web sajt, koji će samostalno naprviti, a zatim uređivati i održavati. I na kraju idealan je za sve koji žele da pravljenje i održavanje sajtova bude njihov novi posao.

WordPress nije toliko udaljen od drugih platformi za izradu web stranica. Da bi dodali stranicu, kliknite „Dodaj stranicu“. Da biste dodali objavu, kliknite „Dodaj objavu“. Stvari su jednostavne na WordPressu.

Preporučujemo li WordPress?

WordPress je prikladan za mnoge ljude. Ako cenite potpunu kreativnu kontrolu i želite se pridružiti jednoj od najvećih zajednica na webu, preporučujemo je bezrezervno. I to besplatno! Moraćete izdvojiti nekoliko desetina eura za hosting i registraciju domena, ali WordPress ostaje jedan od najjeftinijih načina za pokretanje web stranice.

Međutim, ako želite više podrške u izgradnji web stranica, možda bi bilo korisno razmotriti graditelje web stranica kao alternativu. Web platforme poput Wix i Squarespace mogu olakšati tehničke stvari tako da se možete više fokusirati na sadržaj.

Koji je najbolji hosting za WordPress?

WordPress sam preporučuje Bluehost , DreamHost i SiteGround za web hosting. Od njih troje mislimo da je Bluehost dobra opcija. Pristupačna je, a postavljanje jednim klikom je jednostavno koliko zvuči. Trik u izvrsnom WordPress hostingu je taj što jedva primetite da je tamo. Bluehost to pruža. Od domaćih kompanija ContraTeam je dobar izbor sa najboljim odnosom kavaliteta i cene.

FAQ

Koliko košta izrada WordPress web stranice?

WordPress je sam po sebi besplatan, tako da su jedini troškovi koji postavljaju web lokaciju web hosting i registracija domene. Imena domena koštaju oko 12 eura godišnje, a osnovni hosting planovi koštaju od 20 eura godišnje. Možete postaviti i pokrenuti WordPress stranicu za oko 3€ mesečno.

Da li je WordPress pouzdan?

WordPress ne bi bio toliko popularan da nije pouzdan. WordPress je siguran CMS sa velikom korisničkom bazom. Pitanja pouzdanosti obično proizlaze iz lošeg hostinga, a ne samog WordPressa.

Da li je WordPress bolji od drugih platformi?

Svaka platforma je različita. WordPress je bolji za korisničku kontrolu i pristupačnost. Kreatori web stranica omogućavaju ljudima bez tehničkih veština izradu i održavanje web stranica profesionalnog izgleda. Pravo pitanje je: Šta je bolje za vas?

Ali ako mislite da WordPress nije za vas, pročitajte članak o besplatnim alternativama WordPressu.

You may also like

Ostavite komentar