Početna izrada sajta Koliko košta izrada sajta?

Koliko košta izrada sajta?

autor Boško Perić

Vreme čitanja 12 min.

Koliko košta izrada sajta?

Cena izrade sajta je važna stavka, a najbitnije je da za uloženi novac dobijete ono što ste zamislili.  Postoje više načina za izradu sajta: korišćenje raznih alata(buildera) za izradu veb stranica, izrada pomoću WordPress-a ili da plaćate dizajnera koji bi radio po Vašoj zamisli. Koji ćete način izabrati imaće veliki uticaj na to koliko će koštati sajt. 

Web sajt je prvi i osnovni način da poboljšate Vaš biznis – Jack Ma, osnivač Alibabe.

Web kreatori (website creators, website builders) su alati koji omogućavaju izradu sajta bez potrebe poznavanja kodiranja.  Korišćenje raznih graditelja veb stranica je jednostavno ali ne dobijate kvalitet i punu kontrolu sajta. 

WordPress je najpoznatija CMS platforma za izradu sajtova. Besplatna je i ne zahteva znanje programiranja pa se zato najviše koristi.

Angažovanje programera je najskuplja opcija, ali dobijate kvalitet i uštedu vremena. Izbor je na Vama.

Koliko košta izrada sajta na platformi?

Izrada sajta na nekoj platformi može biti besplatna ali i do 50€ mesečno. 

Iako većina razmišlja o besplatnom planu, ako želite da sajt vidi što više ljudi bolji je plaćeni plan. To je zato što besplatni planovi dolaze sa raznim ograničenjima, a najčešća su:

 • Prikazuju se oglasi na vašoj veb lokaciji
 • Neprilagođeni domen, kao što je www.mojsajt.vik.com
 • Ograničene funkcije, mali prostor i broj poseta
 • Nema opcija za prodaju online
 • Nema korisničke podrške

Napoznatija platforma je Wix:

Cene platformi za izradu sajtova?

Preko raznih platfotmi za izradu sajtova možete napraviti neki prostiji sajt a kako se budete usavršavali sajtovi će biti sve bolji. Bolje je isprobati više platformi nego jednostavno izabrati prvu na koju nađete. Dobićete mnogo više od alata kao što su npr. Wix ili Squarespace, nego od alata kao što je SiteBuilder. Više o platformama za izradu sajtova.

Najpoznatije platforme za izradu sajtova:

Wix: Od 13€ mesečno
Squarespace: Od 12€ mesečno
Weebly: Od 6€ mesečno

Šta se plaća?

Pretplata (mesečno ili godišnje): 6 – 50€ mesečno
Domen: 12€ godišnje
Opcionalne aplikacije: 3 do 60€ mesečno
Ukupna procena troškova: 10 – 111€ mesečno

Koliko košta izrada WordPress sajta?

WordPress je takođe besplatan za korišćenje. Naravno i ovde postoje troškovi, pre svega za kupovinu domena i hostinga. Trošak dodanto raste ukoliko se odlučite za neku premium temu ili dodatak. Ipak, na raspolaganju je veliki broj besplatnih tema i dodataka koji sasvim dobro rade posao.

Korištenje WordPressa daje vam puno veću kontrolu nad sajtom i troškovima. Najbolji je za:

 • Korisnike sa malo tehničkog znanja
 • Izradu posebnog dizajna
 • Blogove, poslovne, manje i srednje sajtove

Cenu izrade WordPress sajta je malo teže izračunati jer zavisi od više faktora.  WordPress ima veliki broj mogućnosti i raznih funkcija pa cena zavisi i od onih koje ćete koristiti. 

Ono što je najvažnije, WordPress je besplatan. Postoje i besplatne teme i dodaci, pa u teoriji takav sajt ne bi trebao biti skup. Međutim, ako Vam treba premium tema, cena takvih je od 30-150€.  Takođe treba platiti i hosting. Ako unajmite  programera za WordPress, ukupni troškovi izrade sajta dodatno će porasti.

Više faktora mogu uticati na cenu izrade WordPress sajta, a prvi je hosting. Mogu se koristiti besplatne teme i dodaci ali bez hostinga nije moguće postaviti WordPress sajt na mrežu.

Dakle, koliko košta hosting WordPress web stranice? Zavisi od hosting provajdera kog odaberete. Postoji mnogo  hosting agencija sa različitim rasponom cena. Za WordPress hosting preporučujemo agenciju ContraTeam (najbolji odnos cene i kvaliteta!)

Koji su dodatni troškovi WordPress sajta?

Naveli smo glavne troškove povezane sa izradom WordPress web stranice. Ali šta je s ostalim troškovima osim hostinga? Koliko košta izrada sajta uključujući domen, temu i dodatke?

Domen: 6€ – 60€ godišnje

Domen(ime sajta) je obavezan kako bi pomogli ljudima da vas pronađu na mreži!

Za razliku od graditelja web stranica, ne dobivate besplatan poddomen pa morate izabrati prilagođen domen od prvog dana. To je obično deo postupka registracije kada kreirate račun hostinga, čineći celi postupak registracije super jednostavnim.

Domeni se razlikuju u ceni, a zavise i od hosting agencije kod koje ga registrujete, kao i od nastavka kog izaberete (npr. .com , .rs, .me,.hr) – ova dva faktora će uticati na  cenu domena.

Domeni u proseku koštaju između 6 i 60€ godišnje. Neki hosting provajderi daju popust prve godine – posle toga plaćate punu cenu.

Teme: 0 – 100€ po temi

Možete izabrati besplatne ili premium teme. Besplatne teme su dobre za početnike i veliki izbor imate u direktoriju tema WordPress. Imajte na umu da one nisu profesionalne i nemaju funkcije kao premium teme, pa kasnije morate instalirati odgovarajuće dodatke.

Premium teme obično koštaju oko 50€ , ali mogu dostići i više od 200€ . Ovo je jednokratno plaćanje i posle toga tema ostaje vaša za prilagođavanje i uređivanje. 

Prednost korišćenja premium teme je što dobijate podršku i redovno ažuriranje, pa će sajt biti stabilniji i sigurniji. Imaće i ugrađene funkcije pa ćete uštedeti novac na raznim dodacima. Premium teme uključuju i dodatke!

Kada birate WodrPress temu, gledajte da odgovara sajtu kakvog ste planirali, inače će biti potrebne dodatne prepravke.

Dodaci: 0 – 100€ + godišnje

Dodaci pružaju funkcionalnost vašem WordPress sajtu, poput obrazaca za kontakt, izjave, pretplate na biltene i sve ostalo što želite da ima! Popularni dodaci su; e-trgovina, višejezičnost, poziv na klik, Google mapa i dr.

Postoje besplatni dodaci i dodaci koji se plaćaju, pa je na vama koliko želite potrošiti dodajući nove funkcije na svoju web lokaciju. Neki dodaci dolaze s drugačijim planovima, tako da možete započeti korištenje besplatnog plana, a zatim nadograditi da biste otključali bolju verziju.

Troškovi dodataka se kreću od 0 do 100€ godišnje. 

Stručna pomoć: 10€ – 30€ na sat

Mnogi početnici koriste WordPress, pa ako vam je potrebna složena ili specifična web stranica, verovatno ćete morati da platite programera koji će vam pomoći da ostvarite svoje zamisli. Ovo nije obavezno pa nećemo računati ovaj trošak u konačnu cenu, jer većina sajtova je urađeno bez pomoći programera.

Međutim, ako tražite nekoga da vam pomogne s WordPress web stranicom, cena može biti između 10 i 30€+ na sat . Obično, što više platite, programer će verovatno biti bolji – ali uvek ga proverite pre nego mu ponudite posao.

Trošak od 10-30€ na sat za programera može izgledati mnogo, ali to je prosečna cena za sposobnog stručnjaka za WordPress. Na Zapadu su cene mnogo veće.

Koliko košta sajt ako platite dizajnera?

Angažovanje web dizajnera za planiranje i izradu web stranice stavlja vaš projekt u ruke profesionalaca. Možete sarađivati sa web dizajnerom kako bi sajt ispao kako želite i izabrati dizajn i raspored na sajtu.

Angažovanje web dizajnera je poželjno: 

 • Ako želite unikatan sajt po Vašoj zamisli
 • Ako nemate vremena ili tehničkog znanja
 • Ako au Vam potrebne specifične funkcije na sajtu

Ovo je najveći trošak, jer će različiti web dizajneri naplaćivati ​​različite cene, zavisno od projekta i iskustva. Možete odabrati agenciju ili frilensera, što će takođe uticati na troškove.

Početna cena dizajnera je nekoliko stotina evra, a može biti i više hiljada, što zavisi od zahteva i veličine sajta.

Analizirali smo dizajnersku agenciju Hibu, tako da vam možemo dati precizniju procenu na osnovu njihovih cena naplate. Međutim, imajte na umu da će druge agencije ili honorarci imati svoje cene.

Hibu-ove početne cene kreću se između 99 i 449€, što pokriva izradu vaše web stranice. Cena zavisi od toga koliko vam je stranica potrebno, koje funkcije želite i hoćete li prodavati putem svoje web lokacije.

Takođe postoji stalna naknada koja se kreće od 50 do 100€ mesečno. Ona uključuje hosting i sigurnost, pristup podršci i održavanje.

Ovde je cena prilično važna, jer ako platite neku malu cenu, mogli bi završiti sa loše dizajniranom web stranicom – i naići na probleme kada je budete održavali. Ako niste sigurni bolje se ne zaletati!

Šta utiče na cenu web dizajnera?

Evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti prilikom zapošljavanja web dizajnera, koje će uticati na cenu:

 • Koliko je složen sajt? 
 • Želite li da dizajner obrađuje hosting, domene i dodatke umesto vas? Ili samo želite da on osmisli i napravi sajt?
 • Hoćete li plaćati održavanje vašeg sajta? Ili možete to sami?
 • Imate li unapred urađeni šablon ili želite da ga dizajner napravi? Ili želite da dizajner uradi vašu web stranicu od nule?
 • Koje funkcije su potrebne na sajtu? Na primer, hoćete li prodavati putem interneta?
 • Koliko će stranica imati sajt? To morati znati unapred da biste dobili tačnu cenu.

Najbolja opcija je upravljati svojim hostingom i domenom, jer je to tada u vaše ime i pod vašom kontrolom. To olakšava vođenje vašeg sajta i daje vam veću kontrolu nad njim – na primer, lakše će biti premeštanje sajta na drugi hosting.

Kako smanjiti troškove plaćanja web dizajnera?

Možda nemate dovoljno novca za plaćanje web dizajnera koji bi kreirao vaš sajt. Ono što ne bi trebalo učiniti je pronaći dizajnera s jeftinim cenama kako bi uštedeli novac – na ovaj način nećete dobiti vrednost za svoj novac. Kada je u pitanju angažovanje dizajnera najčešće dobijete onoliko koliko platite!

Ako nemate dovoljno novca, možete pokušati preko neke platforme za izradu sajtova ili učenje WordPressa.

Međutim, postoji način da se smanje troškovi dizajnera pri izradi sajta. A to je kupiti unapred izrađenu WordPress temu i zamoliti dizajnera da je prilagodi.

Ova je opcija „između“ „uradi sam“ web stranicu i potpuno prilagođeni dizajn web stranice.

Možete unajmiti dizajnera da vam pomogne prilagoditi WP temu kako Vam odgovara.

Ovo je dobra opcija ako niste spremni za potpuno prilagođenu web stranicu i ako unapred izrađeni predlošci nisu baš ono što želite.

Prilagođavanje dizajna možete platiti po satu ili po projektu.

Očekujte da ćete platiti između 50 i 150€ za prilagođavanje šablona – prosek je oko 100€  za ovu vrstu usluge .

Cena varira zavisno od toga koliko posla ima, poput dodavanja slike zaglavlja, izrada logotipa, pravljenje trake za navigaciju, promenu dizajna  i sl.

Koliko košta kreiranje sadržaja na sajtu?

Jednom kada je okvir vaše web stranice dizajniran, potreban vam je sadržaj tj.stranice i postovi. Dizajneri mogu naplaćivati ​​kreiranje sadržaja po satu ili po projektu:

 • 10 – 30€ po satu
 • 60€+ po projektu
 • 50€+ Logotip 

Možda će vam biti potrebno i održavanje sajta. To je obično od 100 – 500€ godišnje, pod uslovom da ne radite veće promene u dizajnu sajta.

Sve u svemu, najskuplja opcija je angažovanje web dizajnera koji će Vam napraviti web lokaciju od nule. To može koštati i nekoliko hiljada . Da bi smanjili troškove održavanja možete tražiti samo minimalan broj stranica i korišćenje samo neophodnih funkcija.

Novac možete uštedeti i kupovinom određene teme, a zatim zamoliti dizajnera da je prilagodi po Vašoj želji. Ovo prilagođavanje obično košta od 50€+

Ono što ne bi trebalo raditi je plaćanje web dizajnera iz Indije, Filipina i sl. koji rade po niskim cenama. Velika je verovatnoća da nećete biti zadovoljni sajtom!

Postavite prava pitanja

Razmotrili smo prvo pitanje: Koliko košta web lokacija? Ali postoje i druga pitanja koja bi trebalo postaviti da bi dobili kompletnu sliku.

1. Koliki je moj realni budžet?

2. Kako ću upravljati sajtom?

3. Koje će promene trebati kasnije?

4. Mogu li sam rešavati tehničke probleme?

Pre nego što započnete s izradom sajta treba razmisliti o ovim pitanjima. Imaćete dobiti precizniji odgovor na pitanje: koliko će koštati sajt? Bitno je odmah na početku uzeti u obzir sve troškove.

Evo kratkog sažetka koji će vam pomoći da steknete ideju o tome koji način izrade sajta najviše odgovara Vašim potrebama i budžetu:

 • Graditelji web stranica: Graditelji web stranica su dobri za pravljenje sajtova bez ulaganja previše vremena. Problem je što nemate punu kontrolu nad sajtom(npr. menjati, kopirati sajt ili ga prebaciti na jeftiniji hosting) što kasnije može biti problem.
 • WordPress: Ako želite potpunu kontrolu nad svojim sajtom i želite da odvojite malo vremena za učenje WP, onda je WordPress najbolje opcija. 
 • Web dizajner: Ako imate velik budžet i radije bi da neko sve uradi, tada možete angažovati programera ili dizajnera. Ovo se takođe preporučuje ako želite složen sajt.

Zaključak

Prošli smo kroz troškove koji su povezani sa izradom sajta, od korištenja alata za izradu web stranica do WordPresa i angažovanja profesionalnog dizajnera. Nadamo se da sada imate jasniju predstavu šta najviše odgovara Vašem budžetu.

Imajte na umu da se cena sajta ne odnosi samo na novac. Radi se i o ostalim resursima poput vremena, tehničkih veština i dizajniranja. Ako imate dosta vremena, možete naučiti ove veštine, a ako Vam nedostaje vremena i imate velik budžet, posao možete prepustiti profesionalcu.

Razmislite o tome šta želite od svog sajta, i koliko vremena i novca možete uložiti u njega. To će pomoći da maksimalno iskoristite ulaganje u sajt.

Iako svaka web lokacija dolazi sa svojim jedinstvenim skupom troškova, evo sažetka naših procena kako bi vam pomogli da odaberete najbolju opciju.

Trošak web stranice: Ukratko

 • Ako koristite alate za izradu web stranica: 6 – 50€ mesečno – nemate potpunu kontrolu nad sajtom.
 • Ako koristite WordPress: početni troškovi od 35€ – puna kontrola nad sajtom – najbolja opcija.
 • Ako unajmite programera: 500 – 5.000€ + minimalno ulaganje vremena, ali najskuplja opcija

Bez obzira na to odbrojavate li svaki cent ili imate veliki budžet, postoji više opcija izrade web stranica. Najvažnije je dobiti vrednost za svoj novac. Evo sažetka svake metode koja će vam pomoći da odaberete pravu za sebe:

Preporučujemo alate za izradu web stranica ako: 

 • Imate ograničen budžet
 • Prvi put radite sajt
 • Nemate vremena za učenje kodiranja
 • Želite sami da napravite sajt
 • Treba vam najjednostavniji sajt

Preporučujemo upotrebu WordPress-a ako: 

 • Možete izdvojiti malo novca
 • Želite potpunu kontrolu nad svojim sajtom
 • Imate dovoljno vremena
 • Želite da ga prilagodite vašim potrebama
 • Želite da naučite nešto novo

Preporučujemo angažovanje web dizajnera ako: 

 • Imate velik budžet
 • Ne želite sami da pravite sajt
 • Nemete vremena za rad
 • Potreban vam je vrlo složen ili prilagođen dizajn
 • Želite prepustiti profesionalcu da sve uradi

Izgradnja web stranice ne mora biti skupa – sve dok odaberete pravi način i postignete vrednost za svoj novac, vaš sajt vredeće svaki cent. Srećno!

You may also like

Ostavite komentar