Početna izrada sajta Koliko košta izrada sajta?

Koliko košta izrada sajta?

autor Boško Perić

Vreme čitanja 12 min.

Koliko košta izrada sajta?

Prosečno izrada sajta košta oko 150 evra, i tu treba dodati oko 40 evra godišnje za domen hosting. Ova cena može biti mnogo veća ako radite sajt po vašem nacrtu i plaćate programera – onda može dostići više stotina pa i hiljada evra.. Postoje više načina za izradu sajta: korišćenje raznih alata(buildera) za izradu veb stranica, izrada pomoću WordPress-a ili da plaćate programera koji bi radio po Vašoj zamisli. Koji ćete način izabrati imaće veliki uticaj na to koliko će koštati vaš sajt. Izrada sajta može biti jeftina korišćenjem određenih alata, ali može da košta i više hiljada evra ako je sajt složen i za njegovu izradu potrebno kodiranje.

Web sajt je prvi i osnovni način da poboljšate Vaš biznis – Jack Ma, osnivač Alibabe.

Web kreatori (website creators, website builders) su alati koji omogućavaju izradu sajta bez potrebe poznavanja kodiranja.  WordPress je besplatna platforma otvorenog koda, ali koštaju teme i razni dodaci ako hoćete da sajt izgleda što profesionalnije.

Angažovanje programera je najskuplja opcija. Izbor je na Vama.  Korišćenje raznih graditelja veb stranica je jednostavno i jeftino, ali ne dobijate kvalitet i kontrolu sajta kao kod WordPressa. Angažovanje programera je skuplje, ali dobijate kvalitet i uštedu vremena.

Koliko košta sajt pomoću alata za izradu?

Korišćenje alata za izradu sajtova je povoljno za:

 • Početnike
 • Kome je hitno potreban sajt
 • Najjednostavnije sajtove

Raspon cena kreatora veb stranica kreće se od besplatnih pa sve do 50€ mesečno. 

Prvo nešto više o  besplatnom planu. Ako želite da sajt vidi što više ljudi bolji je plaćeni plan. To je zato što besplatni planovi dolaze sa raznim ograničenjima, a najčešća su:

 • Prikazuju se oglasi na vašoj veb lokaciji
 • Neprilagođeni domen, kao što je www.mojsajt.vik.com
 • Ograničene funkcije, mali prostor i broj poseta
 • Nema opcija za prodaju online
 • Nema korisničke podrške

Besplatni plan je pogodan za isprobavanje alata i utvrđivanje da li vam odgovara. Možete ga koristiti i za izradu probnih sajtova i kako bi usavršili svoje veštine i isprobali nove ideje bez plaćanja.

Besplatan plan takođe ima lošu reputaciju kao jeftin i nekvalitetan, i zato je bolje da izaberete kvalitetnu platformu. Navešću neke kako bi čitaoci sa manje novca dobili najviše.

Napoznatija platforma je Wix:

Cene platformi za izradu sajtova?

Preko raznih platfotmi za izradu sajtova možete napraviti neki prostiji sajt a kako se budete usavršavali sajtovi će biti sve bolji. Bolje je isprobati više platformi nego jednostavno izabrati prvu na koju nađete. Dobićete mnogo više od alata kao što su npr. Wix ili Squarespace, nego od alata kao što je SiteBuilder.

Najbolje platforme za izradu sajtova:

Wix: Od 13$ mesečno
Squarespace: Od 12$ mesečno
Weebly: Od 6$ mesečno

Šta se plaća?

Pretplata (mesečno ili godišnje): 6 – 50$ mesečno
Domen: 12$ godišnje
Opcionalne aplikacije: 3 do 60$ mesečno
Ukupna procena troškova: 10 – 111$ mesečno

Koliko košta izrada WordPress sajta?

Korištenje WordPressa daje vam puno veću kontrolu nad vašim sajtom i troškovima. Najbolji je za:

 • Korisnike sa malo tehničkog znanja
 • Izradu posebnog dizajna
 • Blogove, poslovne, manje i srednje sajtove

Cenu izrade WordPress sajta je malo teže izračunati jer zavisi od više faktora.  WordPress ima veliki broj mogućnosti i raznih funkcija pa cena zavisi i od onih koje ćete koristiti. 

Ono što je najvažnije, WordPress je besplatan. Postoje i besplatne teme i dodaci, pa u teoriji takav sajt ne bi trebao biti skup. Međutim, ako Vam treba premium tema, cena takvih je od 30-150€.  Takođe treba platiti i hosting. Ako unajmite  programera za WordPress, ukupni troškovi izrade sajta dodatno će porasti.

Više faktora mogu uticati na cenu izrade WordPress sajta, a prvi je hosting. Mogu se koristiti besplatne teme i dodaci ali bez hostinga nije moguće postaviti WordPress sajt na mrežu.

Dakle, koliko košta hosting WordPress web stranice? Zavisi od hosting provajdera kog odaberete. Postoji mnogo ponuđača hosting usluga koje možete izabrati, a neki su bolji od drugih. Za WordPress hosting preporučujemo agenciju ContraTeam (najbolji odnos cene i kvaliteta!)

Koji su dodatni troškovi WordPress sajta?

Naveli smo glavne troškove povezane sa izradom WordPress web stranice. Ali šta je s ostalim troškovima osim hostinga? Koliko košta izrada sajta uključujući domen, temu i dodatke?

Domen: 12€ – 60€ godišnje

Domen(ime sajta) je obavezan kako bi pomogli ljudima da vas pronađu na mreži!

Za razliku od graditelja web stranica, ne dobivate besplatnu markiranu poddomenu, tako da morate odabrati prilagođenu domenu od prvog dana. To je obično deo postupka registracije kada kreirate račun hostinga, čineći celi postupak registracije super jednostavnim.

Domeni se razlikuju u ceni, a zavise i od hosting agencije kod koje ga registrujete, kao i od nastavka kog izaberete (poput .com nasuprot .rich) – ova dva faktora će uticati na to koliko bi trebali očekivati ​​da ćete platiti za svoj domen.

Domeni u proseku koštaju između 12 i 60€ godišnje. Neki hosting provajderi daju popust prve godine – posle toga plaćate punu cenu.

Teme: 0 – 100€ po temi

Možete izabrati besplatne ili premium teme. Besplatne teme su dobre za početnike i veliki izbor imate u direktoriju tema WordPress. Imajte na umu da one nisu profesionalne i nemaju funkcije kao premium teme, pa kasnije morate instalirati odgovarajuće dodatke.

Premium teme obično koštaju oko 50€ , ali mogu dostići i više od 200€ . Ovo je jednokratno plaćanje i posle toga tema ostaje vaša za prilagođavanje i uređivanje. 

Prednost korišćenja premium teme je što dobijate podršku i redovno ažuriranje, pa će sajt biti stabilniji i sigurniji. Imaće i ugrađene funkcije pa ćete uštedeti novac na raznim dodacima. Premium teme uključuju i dodatke!

Kada birate WodrPress temu, gledajte da odgovara sajtu kakvog ste planirali, inače će biti potrebne dodatne prepravke.

Dodaci: 0 – 100€ + godišnje

Dodaci pružaju funkcionalnost vašem WordPress sajtu, poput obrazaca za kontakt, izjave, pretplate na biltene i sve ostalo što želite da ima! Popularni dodaci su; e-trgovina, višejezičnost, poziv na klik, Google mapa i dr.

Postoje besplatni dodaci i dodaci koji se plaćaju, pa je na vama koliko želite potrošiti dodajući nove funkcije na svoju web lokaciju. Neki dodaci dolaze s drugačijim planovima, tako da možete započeti korištenje besplatnog plana, a zatim nadograditi da biste otključali bolju verziju.

Troškovi dodataka se kreću od 0 do 100 USD godišnje. 

Stručna pomoć: 10€ – 30€ na sat

Mnogi početnici koriste WordPress, pa ako vam je potrebna složena ili specifična web stranica, verovatno ćete morati da platite programera koji će vam pomoći da ostvarite svoje zamisli. Ovo nije obavezno pa nećemo računati ovaj trošak u konačnu cenu, jer većina sajtova je urađeno bez pomoći programera.

Međutim, ako tražite nekoga da vam pomogne s WordPress web stranicom, cena može biti između 10 i 30€+ na sat . Obično, što više platite, programer će verovatno biti bolji – ali uvek ga proverite pre nego mu ponudite posao.

Trošak od 10-30€ na sat za programera može izgledati mnogo, ali to je prosečna cena za sposobnog stručnjaka za WordPress. Na Zapadu su cene mnogo veće.

 

Koliko košta sajt ako platite dizajnera?

Angažovanje web dizajnera za planiranje i izradu web stranice stavlja vaš projekt u ruke profesionalaca. Morate sarađivati sa  web dizajnerom kako bi sajt ispao kako želite – i trebaće vremena.

Angažiranje web dizajnera je najbolje: 

 • Kada je potrebna složena web stranica
 • Kada nemate vremena ili tehničkog znanja
 • Kada vam je potreban specifičan sajt

Ovo je najveći trošak, jer će različiti web dizajneri naplaćivati ​​različite cene, zavisno o projektu i vlastitom iskustvu. Možete odabrati agenciju ili slobodnjaka, i to će takođe uticati na troškove.

Prosečna cena je nekoliko stotina evra, a može biti i više hiljada, što zavisi od zahteva i veličine sajta.

Isprobali smo i pregledali dizajnersku agenciju Hibu, tako da vam možemo dati precizniju procenu na osnovu njihovih stopa naplate. Međutim, imajte na umu da će druge agencije i slobodnjaci imati svoje cene.

Hibu-ove početne cene kreću se između 99 i 449€, što pokriva izradu vaše web stranice. Cena zavisi od toga koliko vam je stranica potrebno, koje funkcije želite i hoćete li prodavati putem svoje web lokacije.

Tada postoji stalna naknada koja se kreće od 99 do 159€ mesečno. Ovo pokriva hosting i sigurnost, odobrava pristup podršci i omogućava vam stvaranje zahteva za održavanje.

Ovde je cena prilično važna, jer ako platite neku malu cenu, mogli bi završiti s loše dizajniranom web stranicom – i prilično brzo naići na probleme dok je pokušavate održavati. Ako niste sigurni u svoj budžet bolje se ne zaletati!

Šta utiče na cenu web dizajnera?

Evo nekoliko stvari o kojima trebate razmišljati prilikom zapošljavanja web dizajnera, koje će sve na konačni trošak izrade vaše web stranice:

 • Koliko je složen sajt? 
 • Želite li da dizajner obrađuje hosting, domene i dodatke umesto vas? Ili samo želite da oni osmisle i izgrade vašu web lokaciju?
 • Hoćete li plaćati održavanje vašeg sajta? Ili možete to sami?
 • Imate li unapred urađeni šablon ili želite da ga dizajner napravi? Ili želite da dizajner uradi vašu web stranicu od nule?
 • Koje funkcije su potrebne na sajtu? Na primer, hoćete li prodavati putem interneta?
 • Koliko će stranica imati sajt? To morati znati unapred da biste dobili tačnu cenu.

Najbolja opcija je upravljati svojim hostingom i domenom, jer je to tada u vaše ime i pod vašom kontrolom. To olakšava vođenje vašeg sajta i daje vam veću kontrolu nad njim – na primer, lakše će biti premeštanje sajta na drugi hosting.

Kako smanjiti troškove plaćanja web dizajnera?

Možda nemate dovoljno novca za plaćanje web dizajnera koji bi kreirao vaš sajt. Ono što ne bi trebalo učiniti je pronaći dizajnera s jeftinim cenama kako bi uštedeli novac – na ovaj način nećete dobiti vrednost za svoj novac. Najčešće dobijete ono što platite kada je u pitanju angažovanje dizajnera!

Ako nemate dovoljno novca, možete pokušati preko neke platforme za izradu sajtova ili učenje WordPressa.

Međutim, postoji način da se smanje troškovi dizajnera pri izradi sajta. A to je kupiti unapred izrađenu WordPress temu i zamoliti dizajnera da je prilagodi.

Ova je opcija „između“ „uradi sam“ web stranicu i potpuno prilagođeni dizajn web stranice.

Možete unajmiti dizajnera da vam pomogne prilagoditi WP temu kako Vam odgovara.

Ovo je dobra opcija ako niste spremni za potpuno prilagođenu web stranicu i ako unapred izrađeni predlošci nisu baš ono što želite.

Prilagođavanje dizajna možete platiti po satu ili po projektu.

Očekujte da ćete platiti između 50 i 150€ za prilagođavanje šablona – prosek je oko 100€ za za ovu vrstu usluge .

Cena varira ovisno o tome koliko posla želite obaviti, poput dodavanja slike zaglavlja, premeštanja logotipa, stvaranja fiksne trake za navigaciju, promene ukupnog dizajna izgleda itd.

Koliko košta kreiranje sadržaja na web lokaciji?

Jednom kada je okvir vaše web stranice dizajniran, potreban vam je sadržaj tj.stranice i postovi. Dizajneri mogu naplaćivati ​​stvaranje sadržaja po satu ili po projektu:

 • 10 – 30€ po satu
 • 60€+ po projektu
 • 50€+ Logotip 

Možda će vam biti potrebno i održavanje sajta. To je obično od 100 – 500€ godišnje, pod uslovom da ne radite veće promene u dizajnu sajta.

Sve u svemu, najskuplja opcija je angažiranje web dizajnera koji će vam napraviti web lokaciju od nule. To može koštati i nekoliko hiljada . Da bi smanjili troškove održavanja možete tražiti samo minimalan broj stranica i korišćenje samo neophodnih funkcija.

Novac možete uštedeti i kupovinom određene teme, a zatim zamoliti dizajnera da je prilagodi po Vašoj želji. Ovo prilagođavanje obično košta od 50€+

Ono što ne bi trebalo raditi je plaćanje web dizajnera iz Indije, Filipina i sl. koji rade po niskim cenama. Velika je verovatnoća da nećete biti zadovoljni sajtom!

Postavite prava pitanja

Već znamo prvo pitanje: Koliko košta web lokacija? Ali postoje i druga pitanja koja bi trebalo postaviti da bi dobili kompletnu sliku.

1. Koji je moj realni budžet?

2. Kako ću upravljati sajtom?

3. Koje će promene trebati kasnije?

4. Mogu li sam rešavati tehničke probleme?

Pre nego što započnete s izradom sajta treba razmisliti o ovim pitanjima. Imaćete dobiti precizniji odgovor na pitanje: koliko će koštati sajt? Bitno je odmah na početku uzeti u obzir sve troškove.

Evo kratkog sažetka koji će vam pomoći da steknete ideju o tome koji način gradnje može najbolje odgovarati vašim potrebama i vašem budžetu:

 • Graditelji web stranica: Ako želite ući u svet izrade sajtova bez brige o svojim tehničkim vještinama ili vam je potreban veliki budžet, graditelji web stranica savršeni su za stvaranje profesionalne web stranice bez ikakvih muka. Možete pokrenuti vlastitu web stranicu bez ulaganja previše vremena ili novca.
 • WordPress: Ako želite potpunu kontrolu nad svojom web lokacijom, nemate ništa protiv tehničke strane stvari i ako imate proračun u svom budžetu, onda je WordPress razumna opcija. Imate mogućnost izbora da unajmite programera koji će vam pomoći ako želite.
 • Web dizajner: Ako imate velik budžet i radije bi da netko drugi upravlja sa svime, tada web dizajner može uzeti posao iz vaših ruku. Ovo se takođe preporučuje ako imate složene potrebe koje prevazilaze vaše tehničke sposobnosti.

Koliko košta web stranica? Zaključak

Proveli smo vas kroz troškove povezane s izradom web stranice, od korištenja alata za izradu web stranica do angažiranja profesionalnog dizajnera koji će raditi za vas. Nadamo se da sada imate jasniju predstavu o najboljoj metodi za sebe i koja najbolje odgovara vašem budžetu.

Imajte na umu da se utvrđivanje koliko košta web lokacija ne odnosi samo na novac. Radi se i o ostalim resursima koje imate, poput vremena, tehničkih veština i veštinu dizajniranja. Ako imate dosta vremena, možete naučiti nove veštine, ali ako vam nedostaje vremena i imate velik budžet, posao možete prepustiti profesionalcu.

Razmišljanje o tome što želite od svoje web lokacije, koliko vremena i novca možete uložiti u svoju web stranicu i kako želite svakodnevno pokretati web stranicu. Sve će vam to pomoći da maksimalno iskoristite svoj novac.

Iako svaka web lokacija dolazi sa svojim jedinstvenim skupom troškova, evo sažetka naših procena kako bi vam pomogli da odaberete najbolju opciju.

Trošak web stranice: Ukratko

 • Koristite alat za izradu web stranica: 6 – 50 američkih dolara mesečno – najjeftinija opcija
 • Koristite WordPress: početni troškovi od 35 do 780 dolara, stalni troškovi od 11 do 50 američkih dolara mesečno – puno kontrole nad time koliko je jeftina (ili skupa) vaša web lokacija
 • Unajmite web dizajnera: 500 – 10.000 USD + – minimalno ulaganje vremena, ali najskuplja opcija

Bez obzira na to odbrojavate li svaki cent ili imate veliki budžet, postoji više opcija izrade web stranica. Najvažnije je dobiti vrednost za svoj novac. Evo sažetka svake metode koja će vam pomoći da odaberete pravu za sebe:

Preporučujemo upotrebu alata za izradu web stranica ako: 

 • Imate ograničen budžet
 • Prvi put radite sajt
 • Nemate vremena za učenje kodiranja
 • Želite sami da napravite sajt
 • Treba vam najjednostavniji sajt

Preporučujemo upotrebu WordPress-a ako: 

 • Možete izdvojiti malo više novca
 • Želite potpunu kontrolu nad svojim sajtom
 • Imate dovoljno vremena
 • Želite da ga prilagodite vašim potrebama
 • Želite da naučite nešto novo

Preporučujemo upotrebu web dizajnera ako: 

 • Imate velik budžet
 • Ne želite odgovornost za stvaranje web stranice sami
 • Nemete vremena za rad
 • Potreban vam je vrlo složen ili prilagođen dizajn
 • Prepuštate profesionalcu da upravlja vašom web lokacijom

Izgradnja web stranice ne mora biti skupa – sve dok odaberete pravi način i postignete vrednost za svoj novac, vaša web lokacija vredeće svaki cent. Happy building!

You may also like

Ostavite komentar