Početna izrada sajta Kako pronaći WordPress programera

Kako pronaći WordPress programera

autor Boško Perić

Pronalaženje veštog i profesionalnog programera za WordPress može biti dug, naporan i težak posao. Postoji doslovno stotine web lokacija s milionima članova koji se bore za projekte i međusobno konkurišu sa cenama.

Problem je u tome što mnogi od ovih gladijatora nisu ni blizu spremni za arenu. Mnoge web stranice zapravo nemaju vremena za detaljniju proveru svojih pružatelja usluga, već odlučuju dopustiti da prirodna selekcija (ocene i recenzije) vremenom izbaci najslabije članove. To rezultira lošim korisničkim iskustvom za mnoge kupce koji postanu frustrirani i brzo izgube veru u platformu. To takođe može biti prilično skupo, jer neki moraju isprobati više programera pre nego što nađu jednog za kojeg su sigurni da može završiti posao.

Srećom, postoji nekoliko platformi koje poduzimaju mere kako bi poboljšale iskustvo zapošljavanja svojim korisnicima i zapravo privukle profesionalne talente na svoje web stranice. U ovom ćemo članku pogledati osam sjajnih izvora i završiti sa nekoliko saveta o tome kako pronaći i zaposliti najboljeg programera za WordPress.

Pouzdani izvori za pronalaženje i angažiranje programera za WordPress

Iako u našem timu imamo visoko kvalificirane programere, ne pružamo usluge prilagođenog razvoja. Spisak u nastavku su pouzdani izvori koje smo sastavili kako bismo vam uštedeli vreme, novac i frustraciju pri radu sa raznim programerima WordPressa. Zapravo, upućujemo klijente i na ove izvore.

  1. Codeable.io
  2. WordPress Jobs
  3. Smashing Jobs
  4. Toptal
  5. ClickWP

Pronaći talentiranog #WordPress programera može biti teško.  Evo 5 pouzdanih resursa koje preporučujemo.

1. Codeable.io

Codeable  je posvećen pružanju WordPress outsourcing usluga i u potpunosti se fokusira na podudaranje talentovanih programera sa klijentima. Takođe nudi čitav niz opcija za upravljanje projektima na strani plaćanja. Imali smo zadovoljstvo intervjuirati Per Esbensena , izvršnog direktora Codeable-a, i osvježavajuće je vidjeti njihovu predanost izgradnji zajednice programera za WordPress.

Programeri se prethodno provjeravaju prije nego što im se dozvoli da se pridruže usluzi sa osobljem Codeable koje osobno pregleda portfelje i životopise . Imaju preko 25.000 klijenata i samo 300 WordPress stručnjaka. Prihvaćeno je samo 2% kandidata. To bi vam odmah trebalo reći koliko su selektivni kada su u pitanju programeri koje dozvoljavaju na svojoj platformi. Oni žele samo najbolje od najboljeg, što vam zauzvrat može uštedjeti puno vremena i frustracije kao kupac.

2. WordPress Jobs

WordPress Jobs je službena stranica s popisima poslova za WordPress (iako pomalo zbunjujuće hostovan na domenu WordPress.net). Pregledaju svaki post pre nego što ga prihvate i popisi ostaju aktivni 21 dan. Na oglas dolaze samo poslovi povezani s WordPressom. Poslovi uključuju razne kategorije kao što su razvoj, dizajn, performanse, razvoj dodataka, prilagođavanje tema, migracije i još mnogo toga.

Iako se povremeno objavljivanje poslova s malim naporom provlači na WordPress ploči poslova, ovdje ćete obično vidjeti samo ozbiljne projekte i pozicije sa punim radnim vremenom, dva faktora koja prirodno privlače višu kvalitetu kandidata. Sve u svemu, sjajno je mesto za početak potrage za svojim programerom.

3. Smashing Jobs

Poznat kao jedna od najpopularnijih i najkvalitetnijih internet izdanja za razvoj web stranica, Smashing Magazine takođe vodi Smashing Jobs . Uvrštavanja ovdje se plaćaju – 225 USD za uvrštavanje pozicija sa punim radnim vremenom i 75 USD za slobodne koncerte – što pomaže u održavanju ukupnog kvaliteta. Poslovi ostaju aktivni 60 dana, a ako ste neprofitna organizacija, oni imaju i popuste. Njihova glavna web lokacija ima preko 4 miliona korisnika mesečno, tako da možete biti sigurni da će biti velika ponuda.

Smashing Jobs takođe ima reputaciju po tome što ga koriste nekoliko velikih kompanija kao što su Amazon, Electronic Arts, Tesla Motors, MIT, Activision, itd. i ima solidne rezultate u privlačenju vrhunskih razvojnih talenata.

4. Toptal

Toptal se oglašava kao mesto koje treba posjetiti ako želite zaposliti od “top 3% slobodnih talenata”. Cilj njegovog intenzivnog predprojektiranja za programere je potkrijepiti tu tvrdnju. Slični su Codeableu, ali pokrivaju i sva razvojna područja, ne samo WordPress. Troškovi zapošljavanja nekoga iznose 500 USD, koji se mogu primeniti na vaš prvi račun kada pronađete odgovarajućeg programera za WordPress.

Novi članovi moraju proći standardni intervju s regrutom, nakon čega slijedi algoritamski izazov s vremenom. Tada se suočavaju s još jednim izazovom dok stariji programer pregledava njihov rad. Na kraju se od njih traži da završe testni projekat. Toptal je surađivao sa mnogim velikim brendovima poput Airbnb, HP, JP Morgan i Zendesk.

Novi članovi moraju proći standardni intervju s regrutom, nakon čega sledi algoritamski izazov s vremenom. Tada se suočavaju s još jednim izazovom dok stariji programer pregledava njihov rad. Na kraju se od njih traži da završe testni projekat. Toptal je surađivao sa mnogim velikim brendovima poput Airbnb, HP, JP Morgan i Zendesk.

5. ClickWP

ClickWP se specijalizovao za pružanje pouzdane podrške pojedincima i preduzećima koja koriste WordPress. Neke od njihovih usluga uključuju mesečne planove i zadatke na zahtjev za postavljanje web stranica, prilagođavanje tema, popravak malvera ili hakova, sigurnosne kopije, WordPress migracije i još mnogo toga. Ako su vam potrebni neki osnovni razvojni radovi, poput konfiguriranja dodatka, prilagođavanja teme WordPressa ili podešavanja vašeg CSS-a, ClickWP može biti vrlo isplativo i brzo rešenje.

Na čelu ClickWP-a je David Wang, bloger i prodavač s 10 godina iskustva s WordPressom. Ako su vam potrebni neki osnovni razvojni zadaci i ne želite se mučiti s pronalaženjem programera, preporučujemo da se obratite njima da biste vidjeli kako mogu pomoći. Ako imate složenije razvojne zadatke, bilo koji od ostalih šest gore spomenutih izvora je također sjajan.

Šta je sa Upwork-om, Freelancer.com-om i Fiverrom?

Nesumnjivo ste već čuli za druge platforme kao što su Upwork (ranije Elance i oDesk), Freelancer.com i Fiverr. Na tim web stranicama definitivno ima puno nadarenih programera za WordPress, ali na vama će biti velika odgovornost da obavite svoju dubinsku analizu kako biste postigli zadovoljavajući rezultat. Ako prvi put pokušavate pronaći programera, ove platforme mogu biti nezgodne i dugotrajne kako biste izvukli maksimum.

Kako unajmiti vrhunskog programera za WordPress (5 koraka)

Kada tražite savršenog programera za WordPress, presudno je shvatiti da je vaša odgovornost da od početka date ton i temeljito istražite svoje kandidate. Ako to ne učinite, na kraju ćete izgubiti puno vremena naprijed-natrag, a najvjerojatnije ćete završiti s poslom ili projektom. Detaljna provjera sljedećih pet područja uvelike će pomoći u odvajanju pšenice od kukolja od samog početka.

1. Provjerite ocene i kritike i insistirajte na tome da vidite prethodni rad

Ocjene i pregledi prethodnog rada na platformi očigledna su prva stavka koju treba provjeriti prilikom ocjenjivanja kandidata, ali ne zaustavljajte se tu; trebali biste tražiti i rad na portfelju, broj projekata koje su završili i kod koji imaju na mreži.

Čvrst portfelj pokazuje da je programer zapravo sposoban za proizvodnju visokokvalitetnih projekata i da je to učinio u prošlosti. Pristupna spremišta koda (na primjer na Githubu ) pokazuju da imaju barem neku posvećenost modernim razvojnim praksama i pružaju vam priliku da stvarno pregledate njihov kod.

Možete napraviti i ovaj korak dalje i zamoliti ih da završe test kodiranja. Ovo je jednostavan način za filtriranje ljudi koji nemaju potreban nivo vještina. TestDome ima izvrstan PHP i WordPress test koji možete tražiti od kandidata. To zahtijeva da mogu rješavati probleme kodiranja u PHP-u, kao i da odgovaraju na pitanja o WordPress API-ju i arhitekturi.

2. Ne padajte na niske cijene

Dobar programer zapravo bi trebao zaraditi novac umesto da vas košta. Neka vas ne zavede obećanje jeftinog vanjskog razvoja jer  često nećete dobiti ono što plaćate. Ta primamljiva ponuda neće izgledati toliko atraktivno kad na kraju budete morali ukinuti čitav projekt i ponoviti ga od početka.

Niske cene ne pokazuju uvek loš kvalite. Upoznajt koje su zapravo standardne tržišne stope , a zatim upotrebite naše ostale tačke za ocenjivanje od slučaja do slučaja.

3. Učinkovita komunikacija na zahtjev

Niko ne može biti dostupan 24/7, ali angažovani programer nastojat će pravovremeno odgovoriti na vašu zabrinutost i osigurati da znate kada i kako može doći do njega tijekom radnog vremena. Način komunikacije je takođe kritičan. Rani znakovi nestabilnosti ili nedostatka jasnoće ovdje su klasični pokazatelji problema.

Inzistirajte na jasnoj komunikaciji od samog početka i udaljite se ako ona ne dolazi. Biti u stanju utvrditi da li ste u stanju efikasno komunicirati s njima važno je za dugotrajnu vezu. Dobar programer ne samo da će moći dobro kodirati, već bi trebao biti u mogućnosti i komunicirati s osobom koja nije tehničar.

Dobar programer #WordPress trebao bi biti u mogućnosti učinkovito komunicirati s osobom koja nije tehničar.

4. Izvršite plaćeni testni projekat

Osim besplatnog testa koda, mali projekt s plaćenim testom obično će vam reći sve što trebate znati o pristupu programera poslu. Smatrajte ih liderom gubitka. Ako stvari krenu loše, upravo ste se spasili ako niste uspeli na velikom projektu s istim programerom. Ako sve bude u redu, imate izvrsnu naznaku da će širi projekt biti glatka plovidba.

5. Dogovorite se o obimu posla

I posljednji savet za zapošljavanje programera za WordPress je osigurati da sve uključene strane razumiju opseg posla i / ili projekta. Puno puta će klijenti angažirati programere u naletu za posao koji nije u potpunosti definiran. A zbog pogrešne komunikacije, to obično rezultira nedovršenim projektom, gubitkom vremena i novca, a ponekad i uništenom vezom.

Zaključak

Pronalaženje pravog programera za vaš projekt može izgledati zastrašujuće, ali u osnovi ste na pola puta samo gledanjem na pravim mestima. Svaka od gore navedenih osam web lokacija izvrstan je resurs ako ste spremni platiti za kvalitet. Bez obzira odakle potječete vaše programere, praćenje popisa od pet tačaka izvrstan je način garancije kvaliteta. Ukratko sažeto pojmove:

  • Proverite kritike i inzistirajte na tome da vidite rad s portfeljem. Neka završe test koda.
  • Ne nasedajte na taktiku niskih cena.
  • Zahtevajte efikasnu komunikaciju od svog programera.
  • Izvršite plaćeni testni projekat.
  • Dogovorite se o opsegu posla.

You may also like

Ostavite komentar