Vreme čitanja 12 min.

Koliko košta izrada sajta?

Cena izrade sajta je važna stavka, a najbitnije je da za uloženi novac dobijete ono što ste zamislili.  Postoje više načina za izradu sajta: korišćenje raznih alata(buildera) za izradu veb stranica, izrada pomoću WordPress-a ili da plaćate dizajnera koji bi radio po Vašoj zamisli. Koji ćete način izabrati imaće veliki uticaj na to koliko će koštati sajt. 

Web sajt je prvi i osnovni način da poboljšate Vaš biznis – Jack Ma, osnivač Alibabe.

Web kreatori (website creators, website builders) su alati koji omogućavaju izradu sajta bez potrebe poznavanja kodiranja.  Korišćenje raznih graditelja veb stranica je jednostavno ali ne dobijate kvalitet i punu kontrolu sajta. 

WordPress je najpoznatija CMS platforma za izradu sajtova. Besplatna je i ne zahteva znanje programiranja pa se zato najviše koristi.

Angažovanje programera je najskuplja opcija, ali dobijate kvalitet i uštedu vremena. Izbor je na Vama.

0 komentar
2 FacebookTwitterPinterestEmail

Graditelji web stranica su mrežni alati(platforme) preko kojih možete napraviti jednostavne sajtove bez potrebe poznavanja programiranja. To je jeftinija opcija od angažovanja web dizajnera i programera!

Bez obzira jel ste početnik ili preduzetnik kome je potreban sajt treba razmotriti ovu opciju. Predstavićemo vam najpoznatije platforme za izradu sajtova.

Posle testiranja preko 50 platformi, najbolje su se pokazale: 

 1. Wix – Generalno najbolji
 2. Squarespace – Najbolji šabloni
 3. Weebly – Idealan za mala preduzeća
 4. SITE123 – Velika pomoć i podrška
 5. Strikingly – Najbolji odnos cena-kvalitet
 6. Duda – Dobar za izradu više web lokacija
 7. GoDaddy – Najbrži način za izradu web stranice
 8. WordPress.com – Dobar za blogove
 9. Jimdo Creator – Jeftini paketi bez oglasa
 10. 1 i 1 IONOS – Pogodan za višejezične sajtove

Kao što možete videti sa gornjeg spiska svaka platforma ima svoje prednosti. Neke su bolje za veće sajtove a neke za manje prezentacije ili blogove.

Sve u svemu, najbolji graditelj web stranica u našem istraživanju bio je Wix . Jednostavno upravljanje sa sistemom povuci i spusti čini Wix lakim za upotrebu(čak i za tehnofobe), a veliki izbor šablona i funkcija, kao što su obrasci za kontakt i galerije, pomažu da svoj sajt prilagodite po svojoj zamisli..

Ako niste sigurni kako početi najbolje isprobati besplatne planove i videti jel vam odgovaraju

Ako imate vremena možete probati nekoliko platformi koristeći besplatne probne verzije(ili planove) u ponudi. To će Vam omogućiti da se bolje upoznate sa svakom i pomoći da izaberete najbolju za svoje potrebe.

0 komentar
0 FacebookTwitterPinterestEmail

Šta je WordPress?

WordPress.org je najpopularniji sistem za upravljanje sadržajem(CMS) na svetu . WordPress je softver koji vam omogućava laku organizaciju, uređivanje i objavljivanje sadržaja na mreži. Ovaj softver otvorenog koda koji možete koristiti za pravljenje prelepih veb stranica, prezentacija, blogova ili online prodavnica. Odlikuje ga predivni dizajn, moćne funkcije i mogućnosti da kreirate sajt po Vašoj zamisli.

WordPress dolazi sa velikim brojem alatki, pluginova i tema/šablona za veb sajtove. Kada naučite WodPress možete napraviti svoj sajt, portfolio, ili raditi kao freelancer na mnogobrojnim platformama i tako imati zaradu kreirajući veb sajtove.

WordPress.org se razlikuje od WordPress.com . WordPress.com je posebna blogerska platforma – izdanak WordPress.org. Od sada pa nadalje, kada govorimo o ‘WordPressu’, govorimo o CMS-u.

Trećina svih web lokacija koristi WordPress. To su desetine miliona web lokacija i verovatno milijarde stranica. Kombinacija snage i jednostavnosti upotrebe (prema CMS standardima) čini ga idealnim kako za velike tako i za male web sajtove.

WordPress je ne samo najkorištenija platforma za izradu sajtova na svetu, već je nekoliko puta popularniji od drugih najčešće korištenih platformi. To je internet titan.

Prikazaćemo pregled istorije WordPressa, a zatim i njegove mogućnosti i da li je za Vas.

Kratka istorija WordPressa

WordPress su u maju 2003. godine objavili osnivači Matt Mullenweg i Mike Little. Od početka je to besplatan softver otvorenog koda (FOSS), što znači da svi imaju dozvolu da ga koriste, uređuju i dodaju po svom nahođenju.

Kao rezultat toga, WordPress ima ogromnu i aktivnu zajednicu oko sebe. Postoji preko 55 000 WordPress dodataka i taj broj se stalno uvećava. Količina strasti, talenta i novca koji kruže oko ovog besplatnog softvera su velike. A popularnost samo raste.

Matt Mullenweg budućnost WordPressa vidi kao ‘jednostavniju’ . Trenutno su u fokusu reaktivnost, fleksibilnost i jednostavnost upotrebe. The ažuriranje Gutenberg – neviđen korak ka drag and drop WordPress iskustvo – govori o obnovljenim fokusom na pristupačnost.

0 komentar
1 FacebookTwitterPinterestEmail

WordPress sajtovi

 WordPress je najpopularniji alat za izradu web sajtova koji Vam omogućava izradu bilo koje vrste sajta. Izuzetno je fleksibilan, što znači da imate potpunu kontrolu nad dizajnom i funkcionalnošću vaše web stranice. 

Ako već poznajete neke graditelje web stranica s povlačenjem i ispuštanjem, možda se pitate šta WordPress čini tako moćnim i fleksibilnim?

Razlozi su sledeći:

 1. Otvoreni pristup kodu – s WordPressom imate pristup svim kodovima koji ga pokreću. Ovo vam omogućava da ga prilagodite ili napravite nove funkcije kako god želite. Stoga je vrlo zgodno ako imate složenu web lokaciju koja treba prilagođene alate ili dodatnu funkcionalnost, jer vam pristup WordPress-ovom kodu to omogućava. Možete ga naterati da radi kako želite!
 2. Velika profesionalna zajednica – Budući da je WordPress toliko popularan, vrlo je lako pronaći dobrog programera za WordPress bilo gde u svetu. Da ne spominjem da postoji puno mrežnih predavanja i vodiča kojima možete pristupiti kako biste naučili kako koristiti WordPress. Ogromna zajednica čini WordPress mnogo pristupačnijim sve dok imate vremena i novca da uložite u početni proces učenja.
 3. Gotovo neograničen broj dodataka – Kako je WordPress otvoreni izvor, svako ko ima veštine kodiranja može za njega stvoriti alate, teme, dodatke i funkcije. Dakle, WordPress sada ima jednu od najvećih biblioteka dodataka bilo kojeg graditelja web stranica na svetu – i dalje raste! Ova ogromna biblioteka dodataka je ono što WordPress-u daje fleksibilnost i jedno je od njegovih najvećih privlačenja. Trebate alat za upravljanje proizvodima? Alat za plaćanje? Možda alat za pristup članstvu? Još? Postoji dodatak za gotovo funkciju ili funkciju koju želite dodati na svoju web lokaciju – koliko je to neverovatno?

Korištenje WordPress dodataka znači da zaista možete pomaknuti granice vrste web stranice koju želite stvoriti.

Međutim, sloboda i svestranost koja WordPress čini tako sjajnim je i glavni uzrok glavobolje za početnike koji ga pokušavaju koristiti. O tome ćemo detaljnije razgovarati u donjem odeljku za i protiv .

Budući da WordPress može toliko toga, shvatićete da ima mnogo veću krivulju učenja i da je teže doći do njega.

Jednostavno je prilagoditi i dizajnirati ako nemate nikakvih veština kodiranja, posebno u poređenju sa drag-and-drop graditeljima web stranica kao što su Wix, Squarespace, Weebly ili Shopify.

Ovo ne bi trebalo iznenaditi s obzirom na to koliko je WordPress svestran. S toliko mogućnosti i mogućnosti neizbežno će biti teže koristiti – baš kao što je učenje vožnje vašeg prvog automobila složenije od učenja vožnje prvog bicikla.

Kako WordPress radi?

„Jednostavno rečeno, WordPress može raditi kako god želite. Sve se svodi na vaše vlastite veštine kodiranja, temu koju odaberete i dodatke koje instalirate. Možete dodati onoliko funkcija koliko odaberete! „

Ako vam nije poznato kako WordPress funkcioniše, možda će vam biti korisno da ga zamislite kao prazan iPad. Zavisno od aplikacija koje instalirate, iPad možete koristiti kao knjigu, uređaj za igre, igrač filmova ili beležnicu.

Baš kao i iPad, WordPress je platforma za smeštaj vašeg sadržaja, dizajna teme web stranice i dodataka.

Zavisno od teme i dodataka koje koristite, vaša WordPress web lokacija može biti web stranica e-trgovine, poslovna web stranica, forum, portal za članstvo i još mnogo toga.

WordPress ne zadržavaju nikakva ograničenja specifična za platformu i ova fleksibilnost jedna je od ključnih prodajnih tačaka. Umesto toga, s WordPressom teme i dodaci koje odaberete određuju koje će funkcije biti dostupne na vašoj web lokaciji.

Na primer, Shopify je jedna od vodećih platformi za e-trgovinu i tako vam nudi alat za napuštanje korpe (npr. Ako korisnik napusti vašu web lokaciju bez kupovine i vrati se kasnije, tada će njegova roba i dalje biti u korpi koja će je čekati). Ima smisla, zar ne? Ova funkcija je dostupna ako koristite Shopify.

Ako biste se prebacili na drugi vodeći višenamenski alat za povlačenje i ispuštanje web stranica, poput Wixa, tada više ne biste mogli koristiti funkciju napuštanja korpe, jer je Wix ne nudi na svojoj platformi.

Ali s WordPressom možete dodati sve funkcije koje su vam potrebne. Svoju web lokaciju možete pretvoriti u blog, e-trgovinu ili nešto sasvim drugo.

WordPress daje vlasnicima web lokacija poput vas puno kontrole i fleksibilnosti jer teme i dodatke možete koristiti za kontrolu funkcija na vašoj web lokaciji. Niste ograničeni platformom kao u gornjem primjeru.

Sad kad imate ideju o tome kako WordPress radi, bolje da vam pokažem kako dodati sadržaj u WordPressov način uređivanja, da?

Kako upravljate sadržajem na WordPressu?

Ako ste ikada koristili povuci i ispusti graditelj web stranica, biće vam poznata kontrolna ploča sadržaja (ili uređivač) koja izgleda otprilike ovako:

To je ono što nazivamo graditeljem web stranica „Što vidiš, to i dobiješ“ (ili WYSIWYG) i to je zaista user-friendly sistem koji znači da će vaša web stranica izgledati potpuno isto u editoru kao i kada bude objavljena na mreži.

Brzo je i jednostavno premještati sadržaj jednim klikom i povlačenjem, a to čini vrlo jednostavnim zamisliti kako će vaša web stranica izgledati nakon što bude objavljena.

S druge strane, WordPress ima sasvim drugačiju kontrolnu ploču za sadržaj koja izgleda ovako:

Znam da izgleda zastrašujuće – ali ne bojte se!

Pomoću WordPressa ubacujete svoj sadržaj u okvir za unos sadržaja, baš kao što biste to učinili sa bilo kojim softverom za unos podataka. Takođe ćete primetiti da imate dva izbora u gornjem desnom uglu ovog okvira: vizualni i tekstualni . Šta ovo znači? Pa:

 • Vizuelni: Vizuelni uređivač je kao da koristite Microsoft Word. Možete dodati oblikovanje i videti da se odražava u vašem sadržaju, tako da vam daje naznaku kako će izgledati kada se objavi. Čak i u vizualnom načinu rada, WordPress nije ni blizu tome da bude WYSIWYG urednik.
 • Tekst: Uređivač teksta je kao da koristite Notepad. Morate otkucati sve formatiranje i oblikovanje koje želite dodati (npr. Podebljano, kurziv, umetanje slika itd.) Pomoću HTML koda (jezik za oblikovanje koji se koristi na web stranicama). Nećete vidjeti kako vaš sadržaj zapravo izgleda na web lokaciji uživo dok ne kliknete „pregled“ ili „objavi“.

Možda ćete takođe otkriti da nakon klika na „pregled“ ili „objavi“ vaša web stranica izgleda čudno ili ne baš onako kako se očekivalo. Ako je tako, onda budite spremni pročitati svaki redak teksta kako biste pronašli i popravili slomljeni kod!

Ako ste WordPress početnik i ranije niste morali koristiti HTML kod da biste definirali kako vaša web lokacija izgleda, tada ovo može biti pravi izvor frustracije. Srećom, WordPress vam pokušava malo olakšati pomoću ‘kratkih kodova’, koji su poput prečica za HTML kod kreiranih posebno za WordPress.

Ali čak i sa kratkim kodovima, trebalo mi je pošteno nekoliko neprospavanih noći da popravim greške na stranici, pre nego što sam se napokon osećao ugodno rekavši da tačno znam što radim.

Takođe ćete primetiti da svoj sadržaj na stranici ne možete premeštati tako lako kao što možete pomoću alata za povlačenje i ispuštanje web stranica, kao što je Wix.

To vredi čak i u ‘vizualnom načinu’, jer vaša WordPress tema kontrolira kamo idu određene vrste sadržaja. Za umetanje sadržaja možete koristiti samo kontrolnu ploču WordPress sadržaja, ali nemate pristup dizajnu izgleda stranice. Promena dizajna može se izvršiti samo promenom koda teme.

Na primer, ako želite dodati prezentaciju slika u svoj sadržaj, ali predložak koji koristite nema kratki kod prezentacije slika, tada morate kodirati opciju dodavanja jedne na svoju stranicu u kodu teme. Takođe možete pregledavati i pronaći dodatak koji dodaje kod za vas. U svakom slučaju – to je dodatno vrijeme i trud s vaše strane.

Sada ovo uporedite s alatom za povlačenje i ispuštanje web stranica u kojoj možete jednostavno kliknuti, povući i ispustiti prezentaciju slika gdje god želite na stranici direktno iz okvira s alatima za elemente.

Upravljanje sadržajem i upravljanje dizajnom izgleda su dva područja u kojima smatram da WordPress nije najlakše koristiti – pogotovo ako niste upoznati s kodiranjem.

Međutim, WordPress blista ako imate vrlo veliku količinu informacija na svojoj web lokaciji . To je zato što je WordPress kralj upravljanja podacima .

Puno je lakše upravljati stotinama postova ili stranica proizvoda koristeći WordPressov stil unosa podataka u sistemu za upravljanje sadržajem nego povuci i ispusti web graditelj.

Kako upravljate funkcijama na WordPressu?

„Izgled i funkcije vašeg WordPress web mesta ograničeni su samo temama i dodacima koje koristite. To je ono što WordPress čini prilično sjajnim. I na sreću, nakon što pronađete dodatak koji želite, prilično je jednostavno dodati ga na svoju web lokaciju. „

Budući da WordPress ima tako veliku zajednicu korisnika i profesionalaca, najčešće možete pronaći ono što vam treba od unapred izrađenih tema i dodataka.

Ako ne možete pronaći ono što vam treba putem unapred izrađenih tema i dodataka, uvek možete angažovati jednog iz ogromnog broja WordPress programera da vam izgrade prilagođenu temu ili dodatak.

Instaliranje dodataka i tema na WordPressu prilično je jednostavno.

Za dodatke zapravo možete pronaći i odabrati dodatak koji želite koristiti direktno sa svoje WordPress kontrolne ploče, što možete videti dole:

Za besplatne teme možete pronaći i odabrati besplatnu temu koju želite koristiti direktno i na svom WordPressu.

Ko bi trebao koristiti WordPress?

„Najbolji kreator web stranica za vas je onaj koji vam pruža značajke koje su vam potrebne, a da pritom ne budete previše teški ili skupi za upotrebu.“

Nije važno koliko funkcija ima graditelj web stranica. Ako nikada nećete koristiti svaku pojedinu funkciju – zašto su vam uopšte potrebne? Ne zaboravite, dodatne funkcije znače dodatne troškove, pa samo bacite novac ako ne koristite sve što se nudi.

Zaista je važno biti brutalno iskren prema sebi i razmisliti koje funkcije zapravo koristite i koje su vam potrebne.

Otkrićete da je WordPress najbolji izbor u sledećim situacijama:

 • Već ste imali web lokaciju: Ako ovo nije vaša prva web lokacija i ako imate neko znanje o web hostingu i osnovnim veštinama kodiranja , ovo će vam pomoći da samostalno upravljate WordPress web lokacijom.
 • Potrebna vam je neograničena sloboda dizajna: ako vam treba dizajn web stranice koji se ne može kreirati pomoću alata za povlačenje i ispuštanje web stranica, tada će vam možda trebati mogućnosti prilagodbe web dizajna WordPressa .
 • Trebaju vam specijalizirane značajke web mesta: Ako vam je potreban vrlo prilagođeni alat / značajka za koji graditelji web stranica s povlačenjem i ispuštanjem ne mogu zadovoljiti (npr. Želite integrirati svoju web stranicu sa CMS softverom kao što je InfusionSoft), to se može učiniti samo koristeći WordPress.
 • Imate puno sadržaja: Ako imate sadržajnu web lokaciju, trebat će vam izrađivač web stranica s izvrsnim sistemom za upravljanje sadržajem. Kao WordPress.
 • Imate vremena + novca: Ako imate vremena naučiti kako koristiti i upravljati WordPress web lokacijom ili imate dovoljno budžeta da angažirate stručnjaka koji će vam pomoći da započnete, onda vredi iskoristiti ovo!

Zaključak

Po mom mišljenju, WordPress nije nešto što bih predložio ljudima s ograničenim tehnološkim veštinama ili onima koji nikada prije nisu posedovali web lokaciju.

Zašto?

Pa, to je zato što WordPress ima mnogo strmiju krivulju učenja, veće troškove postavljanja i zahtijeva više tehničkog znanja za pokretanje od potpuno upravljanih, povuci i ispusti graditelja web stranica kao što su Wix, Squarespace ili Weebly.

WordPress vam takođe ne nudi namjenski tim za podršku, pa ćete morati sami rešiti probleme (ili unajmiti nekoga da to učini umesto vas).

0 komentar
0 FacebookTwitterPinterestEmail

Pronalaženje dobrog i profesionalnog programera za WordPress može biti dug i težak posao. Postoji veliki broj sajtova koji nude posao sa milionima članova koji konkurišu za projekte i međusobno konkurišu sa cenama.

Problem je u tome što mnogi od ovih gladijatora nisu spremni za arenu. Mnoge web stranice često nemaju vremena za detaljniju proveru svojih pružatelja usluga, već čekaju da prirodna selekcija (ocene i recenzije) vremenom izbaci najslabije članove. To rezultira lošim korisničkim iskustvom za mnoge kupce koji postanu frustrirani i brzo izgube veru u platformu. To takođe može biti prilično skupo, jer neki moraju isprobati više programera pre nego što nađu nekog za koga su sigurni da može završiti posao.

Srećom, postoji nekoliko platformi koje preduzimaju mere kako bi poboljšale iskustvo zapošljavanja svojim korisnicima i  privukle profesionalce na svoje web stranice. U ovom članku ćemo navesti nekoliko platformi i dati savete kako pronaći i angažovati dobrog programera za WordPress.

0 komentar
1 FacebookTwitterPinterestEmail