Početna izrada sajta Besplatne platforme za izradu sajta

Besplatne platforme za izradu sajta

autor Boško Perić

Graditelji web stranica su mrežni alati(platforme) preko kojih možete napraviti jednostavne sajtove bez potrebe poznavanja programiranja. To je jeftinija opcija od angažovanja web dizajnera i programera!

Bez obzira jel ste početnik ili preduzetnik kome je potreban sajt treba razmotriti ovu opciju. Predstavićemo vam najpoznatije platforme za izradu sajtova.

Posle testiranja preko 50 platformi, najbolje su se pokazale: 

 1. Wix – Generalno najbolji
 2. Squarespace – Najbolji šabloni
 3. Weebly – Idealan za mala preduzeća
 4. SITE123 – Velika pomoć i podrška
 5. Strikingly – Najbolji odnos cena-kvalitet
 6. Duda – Dobar za izradu više web lokacija
 7. GoDaddy – Najbrži način za izradu web stranice
 8. WordPress.com – Dobar za blogove
 9. Jimdo Creator – Jeftini paketi bez oglasa
 10. 1 i 1 IONOS – Pogodan za višejezične sajtove

Kao što možete videti sa gornjeg spiska svaka platforma ima svoje prednosti. Neke su bolje za veće sajtove a neke za manje prezentacije ili blogove.

Sve u svemu, najbolji graditelj web stranica u našem istraživanju bio je Wix . Jednostavno upravljanje sa sistemom povuci i spusti čini Wix lakim za upotrebu(čak i za tehnofobe), a veliki izbor šablona i funkcija, kao što su obrasci za kontakt i galerije, pomažu da svoj sajt prilagodite po svojoj zamisli..

Ako niste sigurni kako početi najbolje isprobati besplatne planove i videti jel vam odgovaraju

Ako imate vremena možete probati nekoliko platformi koristeći besplatne probne verzije(ili planove) u ponudi. To će Vam omogućiti da se bolje upoznate sa svakom i pomoći da izaberete najbolju za svoje potrebe.

# 1.Wix

Wix je pogodan za početnike i kao uređivač web stranica vam daje potpunu kontrolu nad vašim sajtom. Za razliku od nekih drugih graditelja, on ne žrtvuje prilagodljivost zbog jednostavnosti – umesto toga, on kombinuje jednostavne alate za uređivanje sistemom „povuci i pusti“ sa širokim rasponom funkcija.

Ima besplatan plan i osam premium planova koji počinju od 13 dolara mesečno. Postoji veliki izbor šablona, ali pažljivo birajte  jer ne možete menjati šablon kada vaša web lokacija postane aktivna.

Tokom našeg testiranja, Wix je od korisnika dobio najviše ocena „preporuka“ – pa je naš savet da ukoliko niste sigurni koju platformu da koristite, probate Wix besplatno i proverite jel vam odgovara.

Karakteristike

Wix ima prilično dobar besplatan plan, koji uključuje:

 • SEO alate (optimizacija za pretraživače) koji pomažu vašem sajtu da se bolje pozicionira na Google
 • Deljenje na društvenim mrežama, tako da možete promovisati svoju stranicu
 • Mobilni urednik, tako da vaš sajt izgleda dobro na telefonima

Wix takođe dolazi s velikim brojem aplikacija, pa ako su vam potrebne dodatne funkcije lako ih možete dodati na  sajt. Većina su besplatne ali se neke složenije plaćaju.

Dizajn

Wix dolazi sa preko 500 šablona koje možete birati – to je impresivan broj, pogotovo jer su svi profesionalno dizajnirani. Podeljeni u različite industrije poput „Vesti“ ili „Fotografija“, Wixovi šabloni se jednostavno filtriraju dok ne pronađete koji vam najviše odgovara.

Još jednom da naglasimo, ne možete menjati šablone kada vaš sajt postane aktivan. Zato pažljivo birajte.

Izrada sajta neće biti teška – jednostavno povučete elemente kao što su okviri za tekst ili slike i smestite tamo gde želite da se nalaze. Dodajete nove ili brišite one koje ne želite. Wix vam daje potpunu kreativnu slobodu!

Cene

Wix ima besplatan plan na kojem možete ostati koliko god želite, što je sjajno za početak. Međutim, on ima svoja ograničenja, pa je za istinski profesionalan sajt potrebno da izaberete neki od plaćenih planova.

Ukupno postoji osam premijum planova, počevši od 13 dolara mesečno (plaćaju se godišnje). Oni uklanjaju Wix oglase i omogućavaju vam korišćenje sopstvenog domena, kao i veći prostor.

# 2.Squarespace

Squarespace je sofisticirana platforma za izradu web sajtova koja može koristiti kreativcima i kompanijama. Nije najlakši builder za korištenje ali vam neće trebati puno vremena da se naviknete. Traži malo više vremena i strpljenja od Wixa .

Squarespace ima najbolji dizajn na tržištu, što znači da je savršen za kreativce.

Ono što je kod Squarespace prednost su šabloni.  Oni su dobro urađeni i pogodni za kreativce koji žele vizualno impresivnu web stranicu. Međutim, nije stvar u stilu – Squarespace ima i širok spektar funkcija koje Vašoj web lokaciji daju i potrebnu snagu.

Squarespace takođe ima 14-dnevno besplatno probno razdoblje. Ako volite probno razdoblje i želite se prijaviti, možete odabrati između četiri premium plana, počevši od 12 dolara mesečno.

Karakteristike

Squarespace nema samo lep izgled: on ima i najkvalitetnije karakteristike bilo kojeg graditelja. Na primer, pomoću Squarespace možete:

 • Instalirati više šablona za rad odjednom
 • Koristiti video pozadine
 • Dodati prilagođene kodove
 • Postaviti i deliti muziku
 • Povezati se na društvene mreže

Ogroman spektar karakteristika Squarespacea testiran je na više sajtova. To znači da vam je zagarantovan visok nivo kvaliteta i sigurnosti, i sve što vam treba je na dohvat ruke.

Ako želite optimizovati i proširiti svoju web lokaciju, možete koristiti Squarespace Extensions za integraciju s nizom nezavisnih proizvođača, kao što su Printful, Quickbooks ili ShipStation. Proširenja nezavisnih proizvođača Squarespace sjajan su način za rast web stranice bez nadogradnje vašeg plana.

Dizajn

Squarespace ima najkvalitetnije dizajne od svih platfotmi za izradu sajtova na tržištu. Uglađenim, sofisticiranim, modernim šablonima stvara zaista privlačne web stranice. Idealno za kreativce i one kojima su na sajtu bitne pojedinosti. Squarespace zna kako da vaša web stranica izgleda dobro.

Za razliku od drugih platformi možete promeniti šablon koji ste izabrali, čak i nakon što objavite sajt, a možete i istovremeno raditi na više šablona.

Cene

Squarespace nudi 14-dnevno besplatno probno razdoblje, tako da možete potpuno besplatno isprobati njegovu verziju. Nakon toga, ima na raspolaganju četiri premijska plana, u rasponu od 12 do 40 dolara mesečno (naplaćuje se godišnje). Najviša dva plana otključavaju napredne funkcije e-trgovine .

# 3.Weebly

Weebly je sledeća platforma za izradu sajtova koja ima nekih prednosti posebno kod e-trgovina i blogovaPrilično je jednostavan za upotrebu, ali je i ograničeniji od konkurencije u pogledu dizajna i prilagodljivosti.

Ima jedan besplatan i tri plaćena plana u rasponu od samo 6 do 26 dolara mesečno(plaćuju se godišnje). Ovi jeftini početni planovi čine Weebly jednom od najpovoljnijih platformi za izradu sajtova.

Karakteristike

U našem istraživanju Weebly je bio broj jedan po pitanju karakteristika. Ima više ugrađenih funkcija od Wixa i kombinuje ovo sa impresivnim brojem aplikacija. To ga čini najboljim izborom za rast vašeg poslovanja na mreži.

Weebly je idealan za mala preduzeća i portfelje.

Weebly dolazi sa sjajnim alatima za blogovanje, kao i ugrađenim SEO vodičima koji će vam pomoći da optimizujete svoju web lokaciju za Google.

Dizajn

Weeblyjevi dizajni nisu tako elegantni poput Squarespacea ni toliko dobri kao Wixovi, ali svaki je moderan i dobro promišljen. Ukupno možete izabrati preko 50 tema, a šablon možete promeniti u bilo kojem trenutku, čak i nakon objavljivanja web lokacije. Ovo kasnije olakšava redizajn!

Poput Wixa, Weebly je povuci i spusti graditelj web stranica, iako nudi manje kreativne slobode od svog konkurenta. Weebly ima strukturirane šablone: ovo olakšava izradu web stranice ako želite više različitih dizajna vaših stranica, ali  ograničava kreativnost.

Cene

Weebly ima besplatan plan koji možete koristiti za izradu i objavljivanje vaše web stranice i ima tri premium plana, počevši od samo 6 USD mesečno (plaća se godišnje). Možete prodavati putem interneta sa svim plaćenim planovima kompanije Weebly, što ga čini pristupačnim izborom za mala preduzeća.

# 4.SITE123

SITE123 se vraća osnovama kako bi vam doneo jednostavnu i početnicima prilagođenu izradu web stranica. Najbolje je za one koji nemaju tehnološko iskustvo, jer to brzo može postati ograničavajuće ako od njega previše tražite.

SITE123 olakšava pravljenje jednostavnih web stranica. Zahvaljujući podršci za chat uživo i jednostavnom dizajnu, možete napraviti svoju web stranicu za kratko vreme.

Sjajna korisnička podrška glavna je snaga ovog web graditelja. Funkcija chata uživo znači da lako možete dobiti pomoć ako zapnete dok kreirate ili uređujete svoju web lokaciju. Ako ste početnik ili želite brzo postaviti svoju web lokaciju, SITE123 je siguran izbor.

Međutim, nije moćan graditelj – nedostaju mu napredne funkcije i nije skalabilna opcija za razvoj web stranice. Ipak, s besplatnim planom i velikom podrškom, SITE123 je dobar izbor za one koji nemaju iskustva.

Karakteristike

SITE123 nudi osnove potrebne za uklanjanje male web lokacije, uključujući integraciju društvenih medija i podatke iz Google Analytics.

Njegova najbolja karakteristika je postavljanje ADI (Artificial Design Intelligence). Odgovorite na nekoliko pitanja – poput vrste web stranice koja vam treba – i SITE123 za vas kreira obrazac po meri sa ugrađenim funkcijama.

Dizajn

Svi šabloni SITE123 odgovaraju mobilnim uređajima, što znači da će se vaša web lokacija automatski prilagoditi različitim veličinama ekrana. Međutim, ne možete menjati šablon kada vaša web lokacija bude aktivna, zato budite sigurni 100% pre nego što objavite sajt.

Prilagođavanje je ograničeno, ali zaista jednostavno, što ovo čini izvrsnim izborom za početnike, a ne za ambiciozne ili dizajnerski napredne korisnike.

Cene

SITE123 ima besplatni i jedan plaćeni paket koji košta 12,80 USD mesečno . Ako se prijavite za besplatni paket, možete otključati još premium paketa, u rasponu od 12,80 do 17,40 USD mesečno (plaća se godišnje).

Kako odabrati najbolju platformu za izradu sajta?

Predstavili smo najbolje platforme za izradu sajtova na tržištu. Ali šta ako se i dalje osećate pomalo zbunjeno? Koji od ovih graditelja bi trebalo izabrati?

Nažalost, ne možemo Vam unapred preporučiti određeni. Samo vi znate kakva vrsta sajta vam je potrebna, njegovim specifičnostima, hoćete li prodavati proizvode, blogovati ili raditi prezentaciju za vašu firmu.

Međutim, možemo vam dati neke korisne savete pri pronalaženju savršenog Website Buildera.

# 1. Iskoristite besplatne probne verzije i besplatne planove

Većina graditelja web stranica s naše liste nude besplatnu probnu verziju ili besplatni plan koji možete koristiti. Ovo je savršen način da procenite je li pravi kreator web stranice za vas – pokušajte napraviti web stranicu i procenite:

 • Kako je laka izrada
 • Koliko dugo traje
 • Jel vam odgovara
 • Možete li predstaviti ono šta hoćete
 • Da li ste zadovoljni stranicom koju ste napravili

Zatim isprobajte još neke platforme za izradu sajtova. Čak i ako prvi sajt koji napravite izgleda odlično, možete uraditi još neki i onda ga uporediti sa ostalima.

# 2. Razmislite o tome kakav sajt želite

Dosta ljudi bira platformu za izradu sajta zbog načina na koji se oglašavaju ili jednostavno zbog besplatnih planova. Ovo nije dobar način jer često ono što je besplatno na kraju i najviše košta.

Već ste preduzeli prvi korak čitajući ovaj članak – sledeći korak je odrediti svrhu vašeg sajta, a zatim na osnovu toga suziti popis graditelja. Neka vas ne zaslepe prodajne cene ili funkcije koje vam neće biti potrebne!

Na primer, ako želite pokrenuti web stranicu s portfeljem, tada će vam najbolje opcije biti Squarespace, Wix, Weebly i Duda. Isprobajte ih sve i pogledajte koji vam se najviše sviđa.

U ovom primeru odabir najboljeg graditelja web stranica bit će vam puno jednostavniji jer možete zanemariti druge programe (poput 1 i 1 IONOS-a ) jer – uprkos njihovoj svrednosti – oni ne odgovaraju vašim specifičnim potrebama. 

# 3. Faktor vašeg budžeta

Ne želite previše trošiti na izradu sajta? Pogledajte onda raspon cena svake platforme i odlučite koliko možete odvojiti. Možete li platiti unapred za godinu ili mesečno (mesečne cene će biti skuplje, ali pružaju vam veću fleksibilnost).

Nemojte ni previše štedeti na sajtu – uvek bi trebali izabrati najbolju platformu ako imate mogućnosti. Iako postoji dosta besplatnih planova, većina tih planovova neće vašem sajtu pružiti funkcije potrebne za dugoročan uspeh.

You may also like

Ostavite komentar